kezdo1
kezdo8
kezdo2
kezdo5
kezdo7
kezdo
kezdo4
kezdo3
Aktuális útjaink

Mariazell és Melk

  Zarándoklat  Ausztriában  

2018. március 25.

Utazás: autóbusszal

 Részvételi díj: 6.700 Ft/fő

 Útvonal: Nagykanizsa- Tornyiszentmiklós- Graz- Mariazell –Melk és vissza

 Indulás: Nagykanizsa Kögáz parkoló reggel 6.00 óra

 Rövid pihenőkkel érkezés  az ausztriai  Mariazellbe. 1157. december 21-én este érkezett meg a környékre egy Magnus nevű bencés szerzetes St. Lambrechtből az ottani apát megbízására, hogy az itt élők lelkipásztora legyen. Magnus magával hozta fából faragott kedves Mária-szobrát is. Ám az utat egy helyen hatalmas szikla zárta el, amelytől nem tudott tovább menni. A szerzetes a Szűzanyához fordult segítségért, imája meghallgatásra talált, a szikla kettéhasadt, így Magnus folytathatta az útját. Megérkezvén a szobrot egy farönkre tette és kis fakápolnát épített köré, amely hamarosan a vidék hitéletének központjává vált.  1983-ban a városba látogatott II. János Pál pápa, az oltár a főtéren áll. Ebből az alkalomból az egész városban nagyszabású felújítási munkálatokat végeztek. 1991-ben Magyarországra, Esztergomba szállították Mindszenty József bíboros hamvait.

2007-ben a város fennállásának 850. évfordulója alkalmából ide zarándokolt XVI. Benedek pápa. 

A mai kegytemplom a XVIII. század közepén épült meg. Benne mariazelli mintára a kegyszobor és az oltár fölé kősátrat építettek. A múzeumban láthatók a korabeli Magyarország leghíresebb kegyképei fapajzsra festve, ezeket 1748-ban a templomszentelési körmenetben hordozták.

 Továbbutazás Melkbe

 831-ből származik az első írásos említés Melkről.

I. Lipót osztrák őrgróf 976-ban  a melki várban rendezte be rezidenciáját, amit utódai értékes kincsekkel és relikviákkal gazdagítottak. 1089-ben II. Lipót osztrák őrgróf átadta a várat a lambachi bencéseknek, és a melki apátságban máig bencés regula szerint élnek a szerzetesek. A 12. század óta működik a kolostorban iskola és a rendház könyvtárában értékes kéziratok gyűjteményét halmozták fel az évszázadok során, saját készítésű művekkel kiegészítve.

A második világháború idején ,a  kaszárnya területén működött a melki koncentrációs tábor, a mauthauseni koncentrációs tábor altábora, amelyben a Steyr Daimler Puch AG golyóscsapágyakat gyártott. A tábor egyéves működése alatt körülbelül 5000-en haltak meg itt. A tábor krematóriuma ma emlékhely.

Látnivalók

A város legfontosabb látnivalója a Duna fölött fekvő Szent Benedek-rendi barokk stílusú bencés apátság. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek. Wachau jelképeként az UNESCO világörökségi védelmét élvezi.

Visszaérkezés Nagykanizsára a késő esti órákban

A részvételi díj tartalmazza az utazás és idegenvezetés költségét.

A részvételi díj nem tartalmazza a belépők és a BBP biztosítás árát.

 

Belépők: Melki apátság 12.-Euró/ kedvezményes 10.-Euró/fő

Mariazell kincstár :3 Euró/fő

BBP: 440 Ft/fő

Kérdezzen az útról

ÚTJAINK

Havi Ajánlatok

Hírlevél feliratkozás

Elfogadunk

Kössön biztosítást Online

Partnereink